Dragon Boat Festival

Joen lohikäärme

Alun perin lohikäärmeen ajateltiin olevan ystävällinen vesihenki. Se sisälsi kiinalaisen idean harmonian maskuliinisesta periaatteesta eli yangista. 2 Jokilohikäärmettä kunnioitettiin kesäpäivänseisauksena, koska tavalliset ihmiset uskoivat sen säätelevän sadetta. Sademäärää pyydettäisiin tasapainoisella tavalla, jotta sademäärä olisi onnistunut, mutta ei niin paljon, että se aiheuttaisi tuhoisia tulvia. 3

Varhaisella kiinalaisella lohikäärmeellä oli hevosen pää, käärmeen ruumis, linnun siivet ja neljä tai viisi jalkaa. Jos se olisi keisarillinen lohikäärme, jokaisella jalalla olisi viisi kynttä; muuten siinä olisi vain neljä kynttä. 4 Kiinalaisen mytologian mukaan Kiinan panteoniin kuuluu vähintään viisi merilohikäärmeen hallitsijaa. Lohikäärmeestä tuli vallan, vaurauden ja menestyksen symboli, kun Kiinan hallitsijat ottivat nämä jumalalliset kuolemattomat keisarillisiin arvomerkkeihin.

Yuan Qu

Kesäpäivänseisauksen aikana jokilukäärmeen primitiivinen palvonta oli yleistä. Vasta toisella vuosisadalla Dragon Boat Festival yhdistettiin Qu Yuanin tarinaan. Qu Yuan oli isänmaallinen ministeri ja neuvoston jäsen Chun osavaltiossa kolmannella vuosisadalla eaa. Qu Yuan oli varoittanut kuninkaansa, lordi Huaita, uhasta, jonka Qinin pohjoinen valtakunta aiheutti eteläiselle Chulle tänä sotivien valtioiden aikana. Lordi Huai puolestaan ​​joutui karkottamaan Qu Yuanin poliittisen juonittelun vuoksi. Qu Yuan katseli avuttomana kansakuntansa rappeutumista, koska ministeriö joutui epärehellisten valtiomiesten käsiin. Masentuneena hän kirjoitti upeaa isänmaallista runoutta, kuten “Li Sao” (allegorinen runo, joka ilmaisee hänen poliittisia tavoitteitaan) ja “Jiu Ge” (tai “Yhdeksän laulua”, muokattu kansanlaulutyylistä), mikä toi Qu Yuanille mainetta.

Kenraali Bai Qi johti Qin-armeijaa Yingiin (Chun pääkaupunkiin) vuonna 278 eaa., missä he tuhosivat keisarillisen palatsin. Qu Yuan masentunut syöksyi Mi Luo -jokeen joitain kuukausia myöhemmin, viidennen kuun päivänä vuonna 279 eaa.

Sitten legenda muuttuu. Jotkut spekuloivat, että paikallinen kalastaja yritti pelastaa heidän ministerinsä. He yrittivät rauhoittaa hänen sieluaan heittämällä bambunvarrella täytettyä riisiä jokeen estääkseen kalat syömästä Qu Yuanin ruumista, mutta he eivät onnistuneet. 8 Toiset väittävät, että jokilohikäärme otti riisiuhrit ja pakotti riisi käärimään posliinimarjan lehtiin ja kiinnittämään viidellä erivärisellä silkkilangalla. Tämän seurauksena zong zi eli kolmiomaiset riisimyytit sotkeutuivat juhliin. 9 maanviljelijää soutamassa lohikäärmeveneillä pelastaakseen Qu Yuania toisen tarinan mukaan. Tämän seurauksena lohikäärmevenekilpailut10 on järjestetty joka vuosi viidennen kuun viidentenä päivänä Qu Yuanin muiston kunniaksi.

Scroll to top