The Dragon Boat Gaming

Dragon Boat Festivaliin liittyvät perinteet voidaan jakaa löyhästi kahteen erilliseen ryhmään. Lohikäärmeisiin ja sankareihin liittyvän jumalan, kuten Qu Yuanin, palvominen on yksi vaihtoehto. Tarjolla olevia aktiviteetteja ovat kilpaileminen lohikäärmeveneillä ja tahmeiden riisimyytien syöminen.

Toinen kategoria käsittelee ihmisten suojelemista haitoilta ja heidän terveytensä säilyttämistä. Harrastukseen kuuluu koiruohon ja calamuksen ripustamista, realgar-viinin juomista ja kylpemistä yrttiseoksissa.

1. Tahmeasta riisistä valmistettujen nyytien syöminen

lohikäärmevenefestivaalin juhliminen tahmeiden riisimyytien syömisellä
Perinteisin Dragon Boat Festivalin aikana tarjoiltava ruokalaji on nimeltään zongzi (lausutaan dzong-dzuh). Qu Yuanin muistomerkin yhteydessä eräs tarina väittää, että jokeen laitettiin zongzin kaltaisia ​​riisiä, jotta kalat nielevät hänen ruumiinsa hänen hukkumisen jälkeen.

Aiemmin jokainen kotitalous valmisti tahmeita riisipyöryköitä ja joko jakoi ne lahjaksi tai sai lahjaksi ennen syömistä. Suurin osa nykyperheiden aterioista ostetaan ravintoloista ja leipomoista, kun taas perheen vanhemmat, perinteisemmät jäsenet ovat ainoita, jotka vaivautuvat vielä valmistamaan omat ateriansa.

Zongzi ovat tahmeasta riisistä valmistettuja nyytit, jotka on täytetty erilaisilla täytteillä, mukaan lukien lihat, pavut ja muut ainekset. Ne on koteloitu bambu- tai ruokokasvien lehtiin, taitettu kolmion tai suorakaiteen muotoisiin muotoihin ja kiinnitetty märillä varrella tai värillisillä silkkisäikeillä. Zongzilla on usein erilaisia ​​makuja, ja ne vaihtelevat paikasta toiseen kaikkialla Kiinassa. Lue lisää Zongzista täältä.

2. Osallistuminen lohikäärmevenekilpailuihin tai niiden tarkkaileminen

Näkyvin Dragon Boat Festivalin aikana tapahtuva aktiviteetti on lohikäärmeveneiden kilpa. Sen väitetään saaneen alkunsa perinteestä, jossa ihmiset meloivat veneillä etsimään isänmaallisen runoilijan Qu Yuanin (343–278 eKr.) ruumista, joka hukkui jokeen. Qu Yuan teki itsemurhan hukkumalla jokeen.

On vielä yksi mahdollisuus harkita. Uskotaan, että lohikäärmevenekilpailu juontaa juurensa yli 2000 vuoden taakse, jolloin sitä käytettiin joko lohikäärmejumalan tai vesijumalan palvonnan muotona.

Puusta valmistettujen veneiden lohikäärmemäinen ulkonäkö perustuu perinteiseen kiinalaiseen muotoiluun. Veneiden koko vaihtelee alueittain, mutta tyypillisesti niiden melomiseen tarvitaan 30-60 henkilöä. Lohikäärmeveneissä melojien joukkueet kilpailevat kilpailuissa rumpujen rytmisen pamauksen säestyksellä. Ne melovat yhdessä ja liikkuvat nopeasti. On yleinen uskomus, että voittajaryhmä nauttii vauraasta ja onnellisesta elämästä voittoaan seuraavana vuonna.

Hongkongin, Guangzhoun ja Hangzhoun kaupungeissa järjestetään joitakin maailman tunnetuimmista lohikäärmevenekilpailuista. Lue lisää Dragon Boat Racingista täältä.

3. Kiinalainen mugwort ja calamus ripustettiin kattoon

Lohikäärmevenefestivaali järjestetään alkukesästä, jolloin sairaudet ovat yleisempiä. Kiinassa näitä vaivoja hoidetaan lääkinnällisellä valmisteella, joka on valmistettu rypäleen lehdistä. Niiden tuoksu karkottaa hyönteiset, kuten kärpäset ja hyttyset. Samanlainen vaikutus voidaan saavuttaa käyttämällä vesikasvin calamusta.

Viidennen kuun viidentenä päivänä tyypillisesti asukkaat siivoavat kotinsa ja pihapiirinsä sekä ripustavat ovien kammiin ryppyä ja calamusta sairauksien torjumiseksi. Uskotaan myös, että calamus ja mugwort, jos ne ripustetaan kotiin, voivat tarjota perheelle onnea.

Scroll to top