Kilpa-lohikäärmeveneet

Pääasiallinen tapa juhlia Dragon Boat Festivalia – ja mikä antaa sille länsimaisen nimen – on kilpailla lohikäärmeveneillä! Lohikäärmeveneet ovat pitkiä puisia aluksia, joiden miehistö on jopa 50 soutajaa ja rumpali tai “soittaja” takana. Ne on veistetty ja maalattu näyttämään perinteisiltä kiinalaisilta lohikäärmeiltä. Jokainen miehistö pyrkii voittamaan kilpailun soutamalla harmoniassa ja rytmissä ylittääkseen maaliviivan ensimmäisenä, ja voittaja palkitaan onnella loppuvuodeksi!

Toisaalta Kiinan eri provinsseissa ja paikoissa voi olla oma lajinsa lohikäärmevenekilpailusta, joka voi olla seremoniallisempaa tai spektaakkelisuuntautunutta. Shaanxin maakunnan paikallisissa temppeleissä bambusta valmistetuilla lautoilla kunnioitetaan vanhimpia, kun taas Huzhoussa kilpaillaan pienillä kaatumisaluksilla! Guizhou on toinen huomionarvoinen alue, jossa naispuolinen miehistö soutaa maailman suurimmalla lohikäärmeveneellä!

Zongzi

Zongzin syöminen on toinen Dragon Boat Festival -tapa. Mutta mikä zongzi oikein on? Ruo’on tai bambunlehtiin kääritty tahmea riisi on Zongzi, klassinen kiinalainen ateria. Zongzin maut ja komponentit vaihtelevat maakunnittain ja alueittain. Jotkut muunnelmat sisältävät erilaisia ​​lihaja, papuja tai sieniä, ja ne voivat olla makeita tai suolaisia.

Legenda Qi Yuanista, kun paikalliset yrittivät houkutella kalaa pois Yuanin kehosta heittämällä riisiä jokeen, on jälleen kerran syynä zongzin syömiseen Dragon Boat Festivalin aikana.

Tuomion henget

Monet asiantuntijat uskovat, että kauan ennen Qu Yuanin legendaa viidennen kuun 5. päivää pidettiin pahojen henkien ja sairauksien päivänä, ja ihmiset ripustivat yrttejä ja kasveja, kuten calamusta ja mugwort torjuakseen pahoja henkiä ja tauteja.

Oviaukkojen yläpuolella roikkuu vielä tänäkin päivänä mukijuuri ja calamus, jotka sekä karkottavat hyttysiä että siten sairauksia. Pahojen henkien torjumiseksi kudotaan pieniä värikkäitä silkkikankaasta valmistettuja paketteja, jotka pakataan hajuvettä tai yrttilääkkeitä, ja niitä käytetään lasten kaulassa tai vaatteissa.

Scroll to top